Du har garanteret mærket personligt til de stigende priser på opvarmning på det sidste – som de fleste danskere har det. Ustabile politiske situationer, mangel på træpiller og stigende olie- og elpriser er alt sammen noget, der skubber prisen på opvarmning af vores hjem i vejret.
Det kalder på, at vi bliver bevidste om vores varmeforbrug igen. Det kalder på nytænkning. Og måske kalder det endda på en komplet udskiftning af din varmekilde.
Blandt alle de mange forskellige måder, du kan opvarme dit hjem på, er varmepumpen klart det billigste alternativ. Med ekstremt lave driftspriser, og en installationspris, som de fleste kan overkomme, er varmepumpen i dag en af de mest populære valg ved nybyggeri. Og nu er efterspørgslen på de billige varmepumper, der kan spare dig for mange tusinde kroner hvert år, eksploderet.
Læs med her, og bliv klogere på varmepumpen, de mange fordele ved at have en varmepumpe, og find ud af hvordan den egentlig virker. Og måske vigtigst af alt: hvor meget kan du spare på en, og hvordan får du installeret den?
Lad os starte med at slå én ting fast: varmepumper er kommet for at blive.
Varmepumper udgør ikke bare den billigste måde at varme dit hus op på lige nu. Varmepumper fungerer nemlig også ved, at de ikke tærer på naturens ressourcer for at opvarme dit hus. Hvis du i dag får varme i huset som de fleste – enten gennem et oliefyr, et træpillefyr, naturgas eller fastbrændsel – så benytter fyret sig af afbrænding af ressourcer, der skal hentes ind et sted fra naturen. Disse ressourcer tærer på naturen, for der er en begrænset mængde af gas, olie og træer derude, som man kan brænde af. Ja, for slet ikke at tale om belastningen på klimaet, som afbrænding af disse elementer medfører.
En varmepumpe varmer ikke dit hus op ved at brænde ting af. Til gengæld fungerer varmepumpen ved, at den tager varmen fra ét sted (typisk luften eller jorden udenfor), og transporterer den ind i huset i stedet. Selv kold luft indeholder varmeenergi – så en varmepumpe vil sagtens kunne varme dit hus op, selvom temperaturen udenfor er under frysepunktet.
Alt, som en varmepumpe skal bruge for at fungere, er elektricitet. En varmepumpe vil derfor altid være lige så miljøvenlig i drift som miljøvenligheden af den strøm, der flyder i dine ledninger. Og efterhånden som strømnettet herhjemme bliver grønnere og grønnere med tiden, så vil varmepumpens klimaaftryk også blive mindre.
Det bliver ikke nemmere. Få en varmepumpe på abonnement. For den store investering og risikoen. I stedet for at betale op til 130.000 kr, så betaler du kun 7.500 kr. i opstart og derefter et fast abonnement.
Få gratis & uforpligtende tilbud på ny varmepumpe. Du skal blot beskrive din bolig, hvorefter du bliver kontaktet med de bedste tilbud på en ny varmepumpe.
Det er dog ikke kun håndsrækningen til miljøet, som giver dig en god grund til at anskaffe en varmepumpe. Der er mange fordele ved at have en varmepumpe til at opvarme hjemmet i stedet for andre opvarmningsalternativer. Herunder har vi samlet en liste, der opsummerer fordelene ved varmepumper:
Er du ikke overbevist endnu om, at en varmepumpe er det idéelle valg for dig? Så læs med herunder, hvor vi går mere i dybden med varmepumpen og de mange fordele, der er ved at anskaffe sig en.
Der er mange penge at spare, hvis du skifter fyret ud med en god varmepumpe. Lad os her dykke lidt ned i tallene, og få sat nogle konkrete mål på.
Varmepumpen kører på strøm. Det betyder, at prisen på din varmepumpe først og fremmest afgøres af prisen på strømmen. Så regnestykket må jo egentlig være ret enkelt: find ud af hvad varmepumpen bruger i kWh om året, og gang denne pris op med den nuværende pris i kr./kWh.
Men så simpelt er det alligevel ikke – for der er flere penge at spare.
Når du har en varmepumpe som den primære varmekilde til dit hjem, så er du nemlig berettiget til en reduceret elafgift på alt det af dit strømforbrug, der ligger over 4.000 kWh om året. Og når 4.000 kWh faktisk ligger lige i omegnen af dét, en gennemsnitsfamilie bruger i strøm om året, så betyder det også, at du vil kunne få reduceret afgiften på rundt regnet hele varmpumpens strømforbrug.
Kort sagt sparer du både penge på selve udgifterne til opvarmningen – men du sparer også på udgifterne til strømafgifter. Det er dobbelt win – og tager man det med i beregningerne, så lander den samlede driftspris på en varmpumpe på lige omkring det halve (eller under), sammenlignet med det billigste alternativ, der ikke er en varmepumpe.
Ifølge Bolius koster en varmepumpe i drift mellem 4.100 kr. og 6.300 kr. om året, hvis man tager udgangspunkt i et 130 kvm. stort hus fra 60-70’erne. Den endelige pris på en varmepumpe i drift afhænger dog af rigtig mange ting: de gældende elpriser, husets størrelse, isoleringen, hvilken pumpe man har, hvor hård vinteren er, osv. Det kan derfor være svært at sige præcist hvor mange penge der er at spare på en varmepumpe om året.
En varmepumpe er en maskine, der kan opvarme dit hus med den termiske energi, der enten er i luften eller i jorden udenfor. Varmepumpen fungerer ved, at den transporterer varmeenergien fra luften eller jorden udenfor, og ind i dit hus. Og noget af det, der er fantastisk ved en varmepumpe, er, at den også virker selvom jorden eller luften udenfor er koldere end indvendigt i huset.
Varmepumpen arbejder med de samme principper som et køleskab. Køleskabet skaber et koldt klima indvendigt, hvor madvarerne står, og sender varmen fra madvarerne ud i det øvrige rum. Det er derfor, et køleskab kan føles varmt, når man mærker det bagpå eller tæt på bunden – det er simpelthen varmen inde fra skabet, som kondenseres, og transporteres ud i rummet – så madvarerne kan holde sig holde.
En varmepumpe arbejder ud fra det samme tekniske princip, men blot omvendt. I stedet for at nedkøle huset indvendigt, og sende varmen udenfor, så forårsager varmepumpen en overførsel af varme fra de omkringliggende omgivelser, og ind i huset.
En varmepumpe er altså smart, fordi den ikke i sig selv skaber varme. Det ville være meget energikrævende. I stedet transporterer den varmeenergien, der er i luften eller jorden udenfor, og ind i dit hjem. Det koster ikke særlig meget energi – ja, faktisk kan en varmepumpe leverer 3-4 kWh varmeenergi for hver 1 kWh, den forbruger. Det giver den en effektivitet på mellem 300 og 400%. Det er ret så meget, sammenlignet med fx en almindelig elradiator.
Der er mange, der kæmper lidt med at forstå hvordan en varmepumpe egentlig kan finde varmeenergien udenfor i snevejret, og omdanne miljøet indenfor til et lunt, dejligt og mildt sted at være. Denne undren er afslørende for vores manglende forståelse for hvor meget energi, der findes omkring os, for det er faktisk ikke så kompliceret igen.
Alle vores omgivelser indeholder energi. Det er faktisk noget af det, som temperaturen repræsenterer. Og der findes en tilstand, der indikerer, at mængden af termisk energi (dvs. varmeenergi) er ikke-eksisterende – nemlig, hvis temperaturen når dét, vi kalder det absolutte nulpunkt. Minus 273,15 grader celsius, og så kan du simpelthen ikke komme længere ned. Kommer du derned, så er der ingen termisk energi at hente.
Men nu er snevejr jo faktisk ikke i nærheden af -273,15 grader celsius. Ja, faktisk indeholder luft med en temperatur, der er lige under frysepunktet, hele 90% af den energi i luft, der er 30 grader varm. Se, med disse briller på kan det nemmere give mening, at en varmepumpe har noget at arbejde med. Varmepumpen sørger blot for at tage energien fra luften (og ikke selve den kolde luft), og flytte denne energi ind i luften (eller vandet) i vores stuer og badeværelser. Og det kan den altså også sagtens gøre, selvom det sner udenfor.
Der er flere muligheder at vælge imellem, når man gerne vil have en varmepumpe installeret. Det første og nemmeste alternativ er selvfølgelig at få en montør ud, der foretager hele opsætningen og installeringen af varmepumpen. Her skal du ikke selv røre en finger, og du behøver ikke at sætte dig ind i hvordan man gør – det kan du lade eksperterne om.
Til gengæld er montering og installering af en varmepumpe ikke gratis – desværre. Og der er mange, der vælger at foretage dele af monteringen og installationen af varmepumpen selv, så de kan spare nogle penge.
Der er dog to ting, som du ikke selv må foretage dig, når varmepumpen skal monteres. Den ene ting er, at du ikke må lave noget, der involverer håndtering af kølemidlet freon til varmepumpen. Freon er et skadeligt stof, der kan forårsage åndedrætsbesvær, hvis man kommer i direkte kontakt med det. Derudover må du heller ikke selv stå for at forbinde varmepumpen til elnettet. Begge dele skal du have professionelle montører til at tage sig af. Det er for din egen sikkerheds skyld – og det er fastsat af den danske lov, så der er ikke noget at rafle om.
Til gengæld må du gerne stå for selve opstillingen af den indvendige og den udvendige del af din varmepumpe – herunder placering og montering på stativ. Dog kan det faktisk også hurtigt gå hen og betale sig, hvis du får en professionel installatør til at varetage denne del af opsætningen for dig. Installatøren ved nemlig, gennem erfaring og ekspertise, hvor du vil få det bedste resultat ud af din varmepumpe henne. Det gælder både, når vi taler om varmepumpens placering, og hvordan den er opsat.
Vi vil derfor kun anbefale, at du får en professionel installatør til at stå for monteringen og installationen af din varmepumpe – med mindre du selv har tidligere erfaring med dette.
På et tidspunkt løber vi tør for ting at brænde af for at varme vores huse op. Og hvis ikke det skulle være træer, fordi vi kan plante flere af dem løbende, så får vi alligevel et pladsproblem til alle disse træer til sidst.
Jo, elektrificeringen er i fuld sving, for mennesket har efterhånden erkendt, at vi må finde andre måder at skaffe energi på i fremtiden, hvis fremtiden skal kunne bære vores forbrug. I fremtiden ser vi kun ind i stigende priser på brændselsfyr af den ene eller den anden art. Tiden er efterhånden ved at være helt og aldeles moden til, at mange af os overvejer andre måder at opvarme vores hjem på.
Varmepumpen kører på strøm – og er der én ting, som vi som samfund ikke foreløbigt kommer til at stoppe med at forbruge af, så er det elektriciteten i vores elnet. Vi har fundet ud af hvordan vi laver grøn elektricitet, og overgangen til bæredygtig elproduktion er i fuld gang på global skala. Nu er tiden inde til, at vi alle skifter vores apparater og maskiner ud med noget, der udelukkende kan drage fordel af den stadig mere grønne elektricitet, som vi alle har tilgængelige.
Det gælder plæneklipperen. Det gælder bilen. Og det gælder opvarmningen af dit hjem.
Tøv derfor ikke med at skifte over til opvarmning via varmepumpe istedet for via dit gamle fyr. Klimaet, din familie og din pengepung vil takke dig for det.
Få gratis & uforpligtende tilbud på ny varmepumpe. Du skal blot beskrive din bolig, hvorefter du bliver kontaktet med de bedste tilbud på en ny varmepumpe.