Spar penge på el i 2022

Få flere penge i hverdagen - tips til og spare på dit el forbrug

De stigende energipriser lader sig ikke mindst komme til udslag i større elregninger hos de fleste danskere i 2022. Det er stressende at få en enorm elregning ind ad døren. Mange danskere er derfor også naturligt blevet interesseret i hvordan man kan spare penge på el i det kommende år.

I denne artikel vil vi dele nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at spare penge på el i 2022. Nogle af dem kender du nok fra tidligere – og så kan det jo være, at der også er noget, der kan inspirere dig til at ændre vaner.

Det grundlæggende: Sørg for at have et billigt elselskab

Hvis du vil spare penge på el, så gælder det først og fremmest om at have den rigtige udbyder af strømmen. 

Der findes utallige el leverandører på det danske marked, og der er stor forskel på hvilke priser de tager for strømmen i din stikkontakt. Derfor bør du som det første tjekke hvilken leverandør du har, og få sammenlignet prisen, du giver, med den pris, som du kan få hos andre el leverandører.

Se oversigten over de billigste elselskaber.

Du kan også vælge at gå ekstra smart til værks, og lede efter et elselskab med et godt introduktionstilbud. Det kan nemlig godt betale sig i en begrænset periode at få besparelser på elregningen, selvom man også skriver sig op til en binding i en længere periode. Husk dog altid at læse det med småt, når du indgår nye aftaler med en el leverandør.

Det med vanerne: Spar penge på el gennem lavere forbrug

Det er ikke nok at finde varen billigt – du skal også kun købe det af den, du har brug for. Det gælder for alt derude, som det gælder for el. Og de fleste af os er nok i disse tider allerede begyndt at blive mere bevidste om vores elforbrug derhjemme.

Du kan spare mange penge på el, hvis du blot sørger for at skrue ned for dit forbrug. Og måderne, du gør det på, er de samme, som de altid har været:

  • Sluk lyset efter dig
  • Investér i mere økonomiske apparater
  • Fyld vaskemaskinen, tørretumbleren og opvaskeren op inden igangsættelse

Men der findes også nogle spare tips, som faktisk ikke er så udbredte. Dog kunne man sagtens forestille sig, at der vil komme mange af disse i tiden fremover. I resten af denne artikel vil vi fokusere på de mere kreative ting, du kan gøre til en vane i hverdagen. Disse tips handler om varme. Hvorfor, spørger du måske? Jo, fordi det at opvarme er blandt de mest energikrævende ting, du kan sætte dine maskiner til at gøre for dig.

Lad eftervarmen arbejde, og sluk ovnen før tid

Når du nu har noget i ovnen, så ved du også, at selv når du slukker den, så tager det en god rum tid, før ovnen er kold igen. Og ovnens eftervarme kan du med fordel udnytte, for den er nemlig også rigtig god til at bage indholdet i ovnen færdig med. 

Eftervarmen koster ikke penge, og er alligevel blot spildvarme. Og der kan være betydelige summer at spare på dette ene lille trick – selvfølgelig afhængigt af hvor ofte du bruger din ovn.

Et andet ekstra råd, som du også skal have med på vejen, er at bruge mikroovnen når det kan lade sig gøre. Hvis din mad lige så godt kan opvarmes i mikroovnen, så er den nemlig ofte et billigere alternativ en komfurets større fætter. Mikroovnen er mindre, og tager kortere tid om at opvarme en portion mad.

Vask tøj i koldt vand, og spar mange penge på el

Med en kogevask sikrer du, at tøjet bliver helt rent. Sådan tænker mange af os i det mindste. Men faktisk er det ofte tilstrækkeligt at vaske tøjet under lavere temperaturer. Det bliver ofte helt fint og rent alligevel.

Din vaskemaskine bruger strøm på at skaffe varmt vand. Den tager nemlig ikke af det varme vand fra vandkredsløbet. Vaskemaskinen er udelukkende sluttet til det kolde vand. Når du sætter en kogevask i gang, så bruger den derfor en masse energi på at varme det kolde vand op inden den går i gang med at vaske tøjet i det. Og det er energi, der i den grad kan mærkes i vaskemaskinens strømforbrug. 

Faktisk afslører en amerikansk undersøgelse, at op mod 90% af al energien, som din vaskemaskine bruger, går til opvarmning af vandet til vaskene. Så koldere vaske, hvor det kan lade sig gøre, vil virkelig være noget, du kan mærke på din elregning.

Slå varmetørring fra på din opvaskemaskine

Her er et andet tip, der sjældent er anvendt i praksis, men som også vil give et positivt udslag på elregningen. Du kan nemlig spare penge på el ved at slå varmetørring fra på din opvaskemaskine.

Varmetørringen er en funktion, som de fleste opvaskemaskiner slår til, når de er færdige med at vaske servicen ren. De skruer op for varmen, og lader servicen dampe af, inden de bipper færdig. Men denne varmefunktion er energikrævende, og du kan nemt undvære den. Hvis du kan slå den fra, så gør det. Alternativt kan du stille et lille ur til at ringe en halv time inden opvaskeren er færdig, når du sætter den i gang. Så slukker du bare maskinen, og åbner lågen, og lader servicen tørre i luften.

Husk selvfølgelig at lufte ud, mens du gør dette, da det ellers kan sprede fugt i huset.

Ekstra-tip: Brug opvaskemaskinen

Hvad? Et spare tip, der opfordrer til at bruge mere strøm? Jo, den er god nok. For de fleste moderne opvaskemaskiner er faktisk utrolig effektive til at vaske din service ren. I hvert fald, hvis man sammenligner med det forbrug, der typisk er tilknyttet at skulle vaske servicen op i hånden.

Der kan være mange penge at spare på det øvrige forbrug, hvis du bruger din opvaskemaskine smart. Det handler igen om at være bevidst om hvordan maskinen bruges. Sørg for at fylde den op, inden du sætter den i gang – og husk så også det førnævnte råd med at slå tørringen fra.

Ud over, at den sparer på forbruget, så kommer opvaskeren med en anden stor besparelse: din tid. Og hvem af os har ikke brug for mere tid i hverdagen til andre ting, som vi hellere vil?

Spar penge i hverdagen – skift elselskab i dag

Tjenestetorvet

Betaler du for meget for din strøm? Det kan tjenestetorvet hurtigt fortælle dig. Via deres tjeneste kan du nemt sammenligne elselskaber.

Velkommen (Få 400 kr. rabat på første elregning)​

Spar lige nu 400 kr. på første regning ved at skifte til Velkommen strøm. Velkommen tilbyder strøm til fair priser.