Energikrisen er over os, og hvis du er som de fleste, så har din mave garanteret også snørret sig sammen over de store, røde tal på dine sidste varme- og elregninger. Jo, det er blevet dyrt at være dansker, og de fleste af os er tvunget til at tænke mere over vores forbrug for at få de økonomiske ender til at nå hinanden.
Vi kender jo alle til mange af de gode vaner, man gerne skal have etableret: sluk lyset efter sig, skru ned for varmen, lad ikke vandet løbe – og nu skal vi så også til at skrue ned for hvor meget i bilen vi har tænkt os at køre.
Istedet for at spare mange forskellige steder kan du også vælge at bruge den nuværende geopolitiske situation smart. For nu er det nemlig smartere end nogensinde at investere i fremtidens måde at opvarme huset på. Du skal nemlig have en luft-til-luft-varmepumpe.
Er du lidt i tvivl om hvad fordelene ved sådan en luft-til-luft-varmepumpe er? Eller er du ikke helt sikker på hvad der skal til før du får sådan en til at hjælpe dig med opvarmningen af dit hjem? Frygt ej, for her på siden fortæller vi dig alt det, du skal vide for at blive motiveret og klar til at skifte dine gamle opvarmningsalternativer ud med det moderne, bæredygtige og økonomiske valg. Her kan du læse alt om luft-til-luft-varmepumpen.
Vi lægger blødt ud, for vi skal lige have det helt på det rene: hvad er en luft-til-luft-varmepumpe?
Vi ved jo godt generelt hvordan vi får varmet huset op. Mange af os har enten et fyr, der virker ved at brænde noget af, og derved opvarme vandet i husets radiatorer – eller også får vi fjernvarme i hjemmet, der groft sagt fungerer på samme måde.
Men hvad dælen er nu en luft-til-luft-varmepumpe?
Jo, svaret er egentlig ganske simpelt. En varmepumpe er en pumpe, der pumper varmeenergi fra omgivelserne og ind i dit hus. Og en luft-til-luft-varmepumpe er sådan set bare en varmepumpe, der tager varmen fra luften udenfor dit hjem, og transporterer denne energi ind i luften inden i dit hjem.
Nemt, ikke? Det er faktisk det samme princip, som et køleskab anvender – bare omvendt. Men inden vi går mere i dybden med hvordan en luft-til-luft-varmepumpe fungerer, så lad os i første omgang se på hvorfor det giver god mening for de fleste af os at anskaffe os sådan en.
Betaler du for meget for din strøm? Det kan tjenestetorvet hurtigt fortælle dig. Via deres tjeneste kan du nemt sammenligne elselskaber.
Der er mange fordele ved at anskaffe sig en luft-til-luft-varmepumpe. Herunder lister vi nogle af de vigtigste fordele ved en luft-til-luft-varmepumpe:
*Du skal dog altid huske, at en montør er nødvendig for at tilslutte varmepumpen til elnettet, samt for at håndtere køleelementet i varmepumpen. Begge dele er forbundet med en betydelig risiko for dit helbred, hvis du selv håndterer disse ting.
Hvis du stadig ikke er overbevist om, at en luft-til-luft-varmepumpe er noget for dig, så læs videre, og bliv endnu klogere på de mange fordele.
Tilmelder du dig – gratis – Velkommen i dag, får du en Sonos One SL højtaler i velkomstgave. Velkommen tilbyder strøm til fair priser.
En af de primære fordele ved en luft-til-luft-varmepumpe, som mange lægger vægt på, er den gode økonomi i investeringen. Med en luft-til-luft-varmepumpe kan du nemlig skære en god del af din varmeregning fra hvert år – og det er uanset hvordan du tidligere har opvarmet dit hjem.
En luft-til-luft-varmepumpe er simpelthen bare den billigste måde at varme dit hus op på. Så simpelt kan det siges. Med gennemsnitlige driftsudgifter, der kun lige sniger sig op på lidt over halvdelen af det, du skal bruge på træpiller til et moderne pillefyr, kan det altså sagtens betale sig at investere i en luft-til-luft-varmepumpe. Og når vi taler om forskellige typer af varmepumper, så er en luft-til-luft-varmepumpe altså også bare det billigste alternativ.
Du kan dog ikke have en luft-til-luft-varmepumpe som den eneste opvarmningsløsning til dit hjem. For som navnet indikerer, så kan en luft-til-luft-varmepumpe kun opvarme luften inde i dit hjem. Den kan altså ikke sørge for, at du har varmt vand i hanen. Der er du nødt til at have en anden måde at varme vandet op på.
Når det er sagt, så går 2/3 af en gennemsnitlig husstands varmeudgifter til at opvarme hjemmets rum – via radiatorer, gulvvarme, o.l. Med en luft-til-luft-varmepumpe kan du altså nemt (som minimum) halvere omkring 2/3 af din varmeregning. Og det er altså noget, der i dén grad kan mærkes i disse tider, hvor forbrugspriserne er eksploderede.
Ikke nok med, at en luft-til-luft-varmepumpe suverænt er det billigste alternativ i drift, når dit hjem skal opvarmes. Der er nemlig også kun ganske små monterings- og installationsudgifter forbundet med anskaffelsen af en luft-til-luft-varmepumpe, når man sammenligner med fyr og andre typer varmepumper. Mellem 10.000 og 25.000 kr. skal du typisk slippe for både at få varmepumpen og installering med i købet. En luft-til-luft-varmepumpe kan derfor hurtigt tjene sig selv hjem igen – typisk på 2-4 år.
Vi har lige set, at økonomien i både at have og i at anskaffe sig en luft-til-luft-varmepumpe mildest talt er fantastisk. Men vi skal også sige lidt om det, der gælder klimaet.
En luft-til-luft-varmepumpe er en yderst miljøvenlig måde at opvarme sit hus på. En varmepumpe fungerer nemlig ikke ved at brænde et brændsel af, og derpå opvarme vand, der bliver sendt rundt i rør gennem huset. En varmepumpe arbejder mere direkte – den tager simpelthen varmen udefra, og flytter det ind i huset gennem en smart proces, som vi kender den fra køleskabe og frysere. Og når der ikke, som sådan, skal afbrændes noget for at lade varmepumpen flytte på varmen, så tærer den også mindre på jordens ressourcer.
Det eneste, som en varmepumpe har brug for for at kunne transportere varmen udefra og ind, er elektricitet. Og denne elektricitet er i stigende grad grøn i det moderne Danmark. Selvfølgelig er der noget af elektriciteten, som er genereret ved at forbrænde materialer – særligt gas og fast brændsel som træpiller og lignende. Men selv her brillerer varmepumpen ved, at den leverer det, der svarer til 3-4 kWh varmeenergi for hver 1 kWh den bruger i strøm. Og årsagen skal ene og alene findes i, at varmepumpen ikke genererer varme – den flytter den blot fra A til B.
Derfor vil en varmepumpe altid være et opvarmningsalternativ, der er grønnere end den selv samme strøm, som maskinen forbruger af. Og med en infrastruktur, der med hastige skridt arbejder sig hen mod et helt grønt Danmark, får luft-til-luft-varmepumpen virkelig ben at gå på, når det handler om at skåne klimaet. Derfor har du dit på det rene, når du investerer i en luft-til-luft-varmepumpe – det er noget af det bedste, du kan gøre for klimaet.
En luft-til-luft-varmepumpe er egentlig ganske simpel i sin opbygning. Maskinen fungerer på samme måde som et køleskab eller en fryser – bare med omvendt fortegn. For hvor et køleskab konstant transporterer varmen ud af køleskabet for at holde en lav indvendig temperatur, så vender en luft-til-luft-varmepumpe processen om. Her skal varmen transporteres ude fra omgivelserne, og ind i dit hjem.
Her kommer en lidt mere teknisk forklaring på, hvordan en luft-til-luft-varmepumpe fungerer. Kort sagt, så bliver varmen transporteret gennem en kølervæske, der er at finde i nogle særligt udformede rør i varmepumpen. Man bruger typisk freon, da denne væske har et meget lavt kogepunkt, som man kan udnytte i varmetransporten.
Når kølervæsken passerer gennem en ventil, der letter trykket på væsken, får væsken et lavere kogepunkt. Dette betyder samtidigt, at væsken har mulighed for at optage meget varme fra omgivelserne, da fordampningsprocessen optager en stor mængde energi. En blæser får den udefrakommende luft til at passere langs de udvendige rør, og luften frigiver varme til rørene. Dette får kølevæsken til at blive til en gas, der yderligere opvarmes og sendes videre ind i huset under tryk – dette tryk skabes af en kompressor. Når den varme kølervæske kondenserer, så lader en ny blæser husets luft passere langs de varme rør inde i huset. På denne måde kommer maskinen til at virke som en radiator, der opvarmer luften inde i hjemmet.
Det er altså igennem kølervæsken, at en luft-til-luft-varmepumpe fungerer. Kølervæsken har egenskaber, der gør den særligt godt egnet til at optage varme fra, og afgive denne varme til, omgivelserne – hvis man kan finde ud af at manipulere væsken en smule begge steder. Det handler om tryk og luftgennemstrømning.
Der er altså ikke noget hokus pokus over en luft-til-luft-varmepumpe. Du benytter dig allerede af selv samme princip, hvis du har et køleskab eller en fryser derhjemme.
Er det ikke lidt besværligt, alt det der med at få en ny varmekilde? Skal man ikke have koblet alle mulige ting til og fra for at få det hele til at virke?
Det korte svar er, at det er nemmere at få og installere en luft-til-luft-varmepumpe end mange tror. For i udgangspunktet må du selv installere en luft-til-luft-varmepumpe, hvis du har bare en smule DIY-kompetencer. Det samme kan ikke siges om andre typer af varmepumper – fx jord-til-vand- eller luft-til-vand-varmepumpen. I disse tilfælde skal der en autoriseret installatør til.
Når det er sagt, så vil vi anbefale, at du får en autoriseret installatør til at montere og installere din nye luft-til-luft-varmepumpe. Det kræver ikke meget, men det er nu rart at vide, at pumpen er ordentligt sat op, og at den står på et idéelt sted. Så er du sikret, at du får det maksimale ud af din luft-til-luft-varmepumpe, og at der ikke er sket nogle forkerte tilslutninger, osv.
Det koster ikke forfærdeligt meget at få sin luft-til-luft-varmepumpe monteret og installeret. Ja, faktisk er denne pris ofte regnet med i de tilbud, man kan finde på luft-til-luft-varmepumper på nettet. Sørg selvfølgelig altid for at tjekke ekstra godt efter, inden du trykker på “bestil”-knappen.
Det var alt for denne indføring i luft-til-luft-varmepumper! Vi håber, at du er blevet klogere, og at du i alle tilfælde føler dig bedre klædt på til denne investering. Lad os igen betone: at investere i en luft-til-luft-varmepumpe er ganske ofte en af de bedste investeringer, du kan foretage dig. Tøv derfor ikke med at tage kontakt til en udbyder af disse løsninger, og spor dig ind på hvad det bedste valg for dig vil være.
Held og lykke med jagten på en god luft-til-luft-varmepumpe-løsning!