Elselskaber - hvordan vælger du imellem dem?

Via billigtstrøm.dk hjælper vi dig og spare penge på din elregning.

Det kan være forvirrende at finde rundt i den jungle, som udgøres af elbranchen. Dem, som du som oftest har mest at gøre med, er elselskabet. 

Men hvad er et elselskab overhovedet, og hvad gør de? Og hvad er forskellen mellem de forskellige elselskaber? Læs med her, og find svarene.

Hvad er et elselskab? 💡

Et elselskab er en leverandør af el. Det var det korte svar. Men der ligger en hel del mere bag det. Et elselskab er sjældent dem, der rent faktisk producerer energien i første omgang. Det er heller ikke dem, der ejer de ledninger, der leder strømmen gennem jorden (eller luften, hvis det er luftkabler) og ud til dit hus.

Derimod er elselskabet ofte dem, der blot står for at sælge strømmen videre til dig som forbruger.

På den måde kan et elselskab anses som en handelsvirksomhed. En, der køber billigt, og sælger videre til lidt større priser. Elselskaber opnår nemlig profit gennem den fortjeneste, de har ved at sælge strømmen lidt dyrere til dig end den pris, som de selv har givet for den.

Tjenestetorvet

Betaler du for meget for din strøm? Det kan tjenestetorvet hurtigt fortælle dig. Via deres tjeneste kan du GRATIS og nemt sammenligne elselskaber priser & vilkår.

Velkommen (Få 400 kr. rabat på første elregning)

Spar lige nu 400 kr. på første regning ved at skifte til Velkommen strøm. Velkommen tilbyder strøm til fair priser.

NORLYS

NORLYS’s holder hvad de lover. De vil give alle privatkunder strøm uden merpris. De tilbyder 2 forskellige løsninger. Flex EL og Pulje EL.
Flex El: Prisen fastsættes time for time.
Pulje El: Prisen låses hvert kvartal.

Sådan kender du forskel på de forskellige aktører i elbranchen 

Når det handler om at levere strømmen til dine stikkontakter, så du kan få din varme kaffe hver morgen, så er der flere forskellige aktører, der hver især spiller en rolle i dén sag.

Anlægsejerne producerer strømmen. Et anlæg, der producerer strøm, kan have vidt forskellige former. Det kan både være i form af de gamle kraftværker, der producerer strøm ved at afbrænde fossile brændstoffer. Men det kan også være dem, der ejer vindmøller, solcellefarme eller andre grønne energikilder.

I Danmark findes der ca. 100.000 større og mindre elproducerende anlæg.

Netvirksomhederne sørger for, at strømmen kan transporteres fra anlæggene og ud til de danske hjem. Der findes mange netvirksomheder i Danmark, men fælles for dem alle er, at hver af dem har monopol på udbygning, drift og vedligeholdelse af ledningsnettet i hver deres geografisk begrænsede område.

Endelig er der elleverandørerne. Elleverandørerne har to opgaver: for det første er der dem, der sørger for, at anlægsejerne leverer de rette mængder el ind på det danske energinet – og til de rette priser. Dernæst er der dem, der agerer som din primære kontaktflade til elnettet.

Leverandørerne administrerer altså (groft sagt) hvem der lægger strøm på elnettet, og hvem der trækker strøm ud af det igen (og hvor meget).

Lad os se på det, som du konkret betaler din elleverandør for herunder.

Det betaler du et elselskab for

Din elleverandør driver en forretning på at sælge strøm videre til dig fra elnettet. Det er altså elleverandørens opgave at sørge for, at du betaler penge for den strøm du bruger – og at disse penge kanaliseres de rette steder hen.

Hvis du nogensinde har kastet et blik på din elregning har du nok haft samme oplevelse som de fleste andre dødelige: bundforvirring.

Det er nemlig ikke blot en fast regning på strømmen og en lille ekstra pris til elselskabet, som du betaler for. 

Faktisk er der hele 7 forskellige punkter på alle elregninger, som forbrugerne altid skal betale for, når de trækker strøm ud til at lave kaffe. Disse 7 punkter er:

  1. Strømmen selv (udgør 12%)
  2. Afgifter (udgør 39%) 
  3. Transport af el (udgør 12%) 
  4. Abonnement til netselskabet (udgør 6%) 
  5. Abonnement til elleverandøren (udgør 1%) 
  6. PSO-afgiften (udgør 10%)
  7. Momsen (udgør 20%) 

Hvis du kigger nøje efter vil du se, at elselskabet selv kun er nævnt med sølle 1% i dette overblik.

Elselskabet tjener altså ca. 1% af din elregning til sig selv – sammen med det overskud, som elselskabet har på salg af strøm. Resten af pengene på din elregning står dit elselskab for at fordele videre ud mellem de andre aktører i branchen.

Et elselskab er altså grundlæggende en leverandør af el. De står hverken for at producere strømmen, og de har heller ikke noget at gøre med ledningerne, som strømmen kører på i netværket. 

De handler ene og alene med den strøm, der allerede er blevet lagt ud på netværket, og sælger den videre til dig, der skal bruge den.

Hvad er forskellen på elselskaberne?

Nu kunne man være fristet til at stille et lidt kækt spørgsmål.

Hvad er forskellen egentlig på de forskellige elleverandører? De giver da alle sammen det samme i min stikkontakt?

Jo, det er rigtigt nok. Du kan få strøm ud af at handle med alle leverandører af el. Dog kan der være flere forskelle mellem de forskellige elleverandører. Her får du et overblik over nogle af de vigtigste.

Forskel #1: Prisen

En af de forskelle, du som forbruger nok kan mærke mest til, er prisen. Det er nemlig forskelligt fra leverandør til leverandør hvor meget du skal betale for din strøm.

Hvis vi kaster et blik op på det førnævnte overblik over indholdet på en gennemsnitlig elregning, så er der 5 punkter, der ligger helt fast. Du kan ikke rykke på afgifterne til den strøm, du bruger – og du kan heller ikke ændre på det, du skal betale for transport af din strøm samt din takst til det lokale netselskab.

Det efterlader to ting tilbage på listen, som kan justeres: selve prisen på strømmen (som udgør 12%), og prisen på abonnementet til elselskabet (som udgør 1%).

I alt er det altså omkring de 13% af din elregning, der er en variabel størrelse fra elselskab til elselskab. Resten ligger fast.

Det lyder måske ikke umiddelbart som den store forskel, der kan være at hente i prisen ved at shoppe lidt rundt mellem de forskellige elleverandører. Dog kan det for tiden jævnligt betale sig at se efter billigere alternativer til den elleverandør man har, da elpriserne har været stigende over den sidste lange periode.

Ofte kører elselskaberne nemlig med forskellige typer af kampagner, der inkluderer tilbud på strøm. Det kan betyde, at elselskaberne nogle gange er villige til at sælge strøm til dig for en billigere pris end den, de selv har givet for strømmen i første omgang.

Det kan på sigt være en god forretning for elselskaberne, hvis de kan få gjort dig til en loyal kunde. Men nu og her kan det lede til store årlige besparelser for dig som forbruger. Det kan altså godt betale sig at “shoppe” lidt rundt, og lede efter den rette udbyder af el.

Forskel #2: Hvor strømmen kommer fra

En anden forskel, der er på de forskellige selskaber, er hvor strømmen, som de handler med, kommer fra.

Lad os starte med at slå én ting fast: et bestemt elselskab kan ikke bestemme, om det er “grøn” eller “sort” strøm, der flyder ud i dine lamper gennem kontakterne i dit hus.

Til gengæld kan elselskabet vælge kun at købe den strøm, som de sælger videre af, fra de anlæg, som udelukkende producerer strøm fra vedvarende energikilder.

Det betyder altså, at hvis du betaler for 1000 kr. strøm på en elregning fra en leverandør, der udelukkende leverer grøn strøm, ja, så har den pågældende leverandør altså udelukkende betalt “grønne” anlæg for den strøm, der skulle ind på energinettet fra den anden side af forsyningskæden.

Grøn strøm er ofte lidt dyrere end strøm, der er produceret gennem afbrænding af fossile brændstoffer. Det betyder også, at du betaler lidt mere for strømmen på din elregning.

Det er til gengæld denne merpris, som du giver, der ryger direkte gennem elleverandøren og ned i de anlæg, der rent faktisk står med de grønne energianlæg, og lægger strøm ind på elnettet.

Det er altså ikke grøn strøm, der flyder ud af dine stikkontakter, selvom du betaler for grøn energi. Til gengæld vil din andel af strøm på det samlede elnetværk være af den grønne farve, når du betaler ekstra for det. Og det sørger elleverandøren for.

Indrømmet, det er lidt indviklet.

Der er stadig flere forbrugere i dag, der vælger at betale ekstra for grøn strøm. Måske er man ikke klar til at betale den fulde pris for 100% grøn strøm i stikkontakterne. Men så er det heldigt, at der er mange elselskaber, der tilbyder en delvis løsning – så fx 50% af den strøm, du køber, kommer fra grønne kilder.

På den måde kan elselskaberne være med til at sikre den grønne omstilling i Danmark. Og du som forbruger hjælper til ved at vælge et elselskab, der tilbyder grønne løsninger.

Kan jeg skifte elselskab?

Ja, det kan du nemt.

Det kræver blot, at du tager kontakt til det elselskab, som du ønsker fremover skal levere din strøm.

Faktisk er det bestemt ved lov i Danmark, at et elselskab – mod betaling – ikke kan nægte at levere el til dig som forbruger, hvis du efterspørger det. 

Den eneste hindring vil være hvis du er i binding ved et andet selskab. Den typiske bindingsperiode ved elselskaber er 6 måneder – men spørg dit nuværende elselskab for at være sikker.

Når du vælger nyt elselskab, så husk at nærlæse alt det om deres priser og betingelser. Det kan nemlig svinge rigtig meget fra selskab til selskab. Mange elselskaber kører nemlig med gode tilbud – men kun i begrænsede perioder. 

En ting er, at elpriserne stiger – men det gør varmeregningen også. Har du overvejet, at skifte varmekilde? Hvis du har skal du undersøge varmepumpe – det er én af de billigste varmekilder lige nu. Læs mere om det her.

Velkommen (Få 400 kr. rabat på første elregning)

Træt af høje elpriser? Se hvor meget du kan spare med Velkommen’s prisberegner og få 400 kr. rabat på første elregning.