Elpriser i 2023

Derfor stiger elpriserne i 2022 og 2023

Hvis du har forsøgt at komme i kontakt med dit elselskab i løbet af 2022 og 2023, så har du nok oplevet det samme som så mange andre forbrugere i Danmark.

Ufatteligt lange telefonkøer.

Som om elprisen ikke var steget nok i forvejen, så skal vi nu også til at betale mere i strøm for at sidde en time i kø, inden vi får lavet en afdragsordning på elregningen.

Vi gætter på, at du også har fået et chok over din sidste elregning. Det har alle danskere nok. Men hvorfor er det lige, at elpriserne stiger så meget?

Klimaet forårsager større efterspørgsel på energi

Der er mange faktorer, der påvirker din elregning. Men noget af det vigtigste at forstå, når det kommer til de stigende energipriser, er udbud og efterspørgsel.

Har efterspørgslen været højere på energi på det sidste? Ja, det har den! Og årsagen skal primært findes i klimaet.

Vinteren 2020/21 har nemlig været ualmindelig kold i Europa. Og kolde vintermåneder betyder, at de europæiske borgere fyrer mere op i husene. Det koster energi.

Derudover har sommeren i 2021 også været varmere end normalt i Sydeuropa. Og igen afspejler dette sig i forbruget. Mange husstande har nemlig brugt strøm på nedkøling.

Energiselskaberne reagerer på den store efterspørgsel på energi ved at sørge for, at mere energi er tilgængelig i det europæiske elnetværk. Denne energi produceres på mange forskellige måder – bl.a. gennem afbrænding af fossile brændstoffer, vindenergi, atomkraft, osv. 

En af de primære kilder til billig energi i Europa er naturgas. Det er et fossilt brændstof, og Europa har store lagre af det til tider, hvor energiforbruget er ekstra højt. Stor efterspørgsel på energi vil derfor også ofte betyde, at efterspørgslen på naturgas er høj.

En høj efterspørgsel på naturgas vil lede til, at naturgassen bliver dyrere.

Og faktisk er det særligt naturgassen, der har været efterspurgt i 2021 og 2022. Derfor er prisen på naturgas også steget uforholdsmæssigt meget ift. de overordnede elpriser.

Tjenestetorvet

Betaler du for meget for din strøm? Det kan tjenestetorvet hurtigt fortælle dig. Via deres tjeneste kan du GRATIS og nemt sammenligne elselskaber priser & vilkår.

Velkommen (Få 400 kr. rabat på første elregning)​​

Spar lige nu 400 kr. på første regning ved at skifte til Velkommen strøm. Velkommen tilbyder strøm til fair priser.

De Europæiske lagre kan ikke følge med efterspørgslen

Udbuddet skal selvfølgelig kunne følge med efterspørgslen. Kan den ikke det, så vil prisen stige endnu mere.

Og det er det, der efterhånden sker.

Det store forbrug af energi op igennem 2021 har bevirket, at de europæiske lagre af naturgas er halvtomme. Og den lave beholdning betyder mangel. Hvis ikke nu, så meget snart.

Markedet reagerer altså på disse faktorer ved, at prisen på naturgas skyder i vejret.

Rusland spøger over elpriserne

Det er ikke bare det håndfaste udbud af naturgas (eller mangel på samme), i form af beholdninger, der påvirker elpriserne.

Markedet er nemlig også særligt opmærksom på politiske uroligheder, der i nærmeste fremtid kan få betydning for leveringen af naturgas til Europa.

Det meget omtalte Nord Stream 2 projekt, der skal levere russisk naturgas til Europa, er nemlig i fare pga. den anspændte situation mellem Rusland og den vestlige verden.

Og får Europa ikke russisk naturgas fremover kræver situationen nye løsninger. Løsninger, der endnu ikke har været på tegnebrættet.

Den usikkerhed skaber frygt for, at lagrene faktisk kan tømmes helt. Og det betyder – igen, igen – at prisen på den resterende naturgas fra de europæiske lagre skyder yderligere i vejret.

Hvornår falder elpriserne igen?

Det er svært at svare på – men mere tyder på, at det allerede er ved at ske.

NRGi forudser, at elpriserne vil falde en smule igen efterhånden som vi kommer ud af vinteren og ordentligt ind i 2022. 

Derudover vil den løbende etablering af og skiftet til grønne, vedvarende energikilder også sørge for en mere stabil og billig levering af el til de europæiske elnetværk. Det betyder også lavere elpriser.

Men vi skal nok vente lidt endnu på dén sag.

Alt dette betaler du til på din elregning

Det er ikke kun den rene el, som du betaler til på din elregning. Langt fra, faktisk. Her får du et overblik over det, der koster på din elregning, og hvor meget det typisk fylder:

  1. Strømmen selv udgør 12% (og ja, det er det, der kommer ud af din stikkontakt).
  2. Afgifter udgør 39% (det er lovpligtige takster til staten).
  3. Transport af el udgør 12% (til energitab, vedligeholdelse og drift af energinettet).
  4. Abonnement til netselskabet udgør 6% (det er dem i dit lokalområde, der sørger for, at strømmen kan nå ud til alle lokale husstande).
  5. Abonnement til elleverandøren udgør 1% (det er selskabet, der står for din levering af el).
  6. PSO-afgiften udgør 10% (en offentlig afgift, der skal gå til at udvikle vedvarende og grønne energiløsninger).
  7. Momsen udgør 20% (ja, den faste afgift vi betaler på alle varer, vi køber).

Er du som de fleste, så overraskes du nok over, at det kun er 12% af din elregning, der går til strømmen selv. Det er variationer i disse 12%, der udgør den store del af udsvinget i energipriserne.

Måske lyder det ikke af noget, der kan vælte den overordnede elregning. Lige indtil det går op for en, at prisen på selve strømmen udviklede sig til det tredobbelte af den oprindelige pris – i løbet af 2021.

Afgifter på din elregning (samlet ca. 69%)

Der er overordnet set 3 forskellige afgifter på din elregning.

Den afgift, som vi alle kender, er momsen. En fast takst på 20%. Momsen går ned i en samlet fælles pulje i statens kasser.

Så er der en mindre kendt afgift – PSO-afgiften. PSO står for “Public Service Obligations”, og omfatter bl.a. tilskud til udviklingen af mere bæredygtige løsninger inden for energisektoren.

Til sidst er der en samlet pakke af afgifter – den, der udgør 39%. Det er en lovpligtig pakke af afgifter, som vi skal betale for strøm i Danmark.

Abonnementer og service på din elregning (samlet ca. 19%)

Ud over selve strømmen og de forskellige afgifter, så er der tre andre ting, som du også finder på din elregning.

Først er der en pris på transport af el – for ligesom med almindelige biler, der kræver veje og infrastruktur for at kunne komme fra A til B, så kræver transport af strøm det samme. Prisen, du betaler for transport af el, går til overordnet vedligeholdelse og drift af det samlede, store elnetværk.

Så betaler du abonnement til dit lokale netselskab. Et netselskab kan du ikke selv vælge, men kan findes i dit lokalområde. Netselskabets primære opgave er at sikre, at alle husstande i lokalområdet har adgang til det store elnetværk.

Sidst betaler du abonnement til din elleverandør. Leverandøren er dem, der administrerer det formelle ang. dit elforbrug. Hvor meget strøm bruger du? Betaler du ekstra for grøn energi? Og så videre.

Din elregning er altså ikke blot en ren pris på el. Faktisk går det meste af din elregning til andre, mindre aktører, som dog alle har en vigtig indflydelse på, at strømmen kan flyde stabilt og sikkert ud gennem dine stikkontakter – til enhver tid.

Sådan sparer du på din elregning

Der er nok mange, der ønsker at spare på sin elregning i disse tider. Du er garanteret også en af dem.

Men hvad kan man konkret gøre for at spare på sin elregning? Her har vi samlet en række tips til hvordan du kan få råd til mere, selvom energipriserne stiger.

Forskellige leverandører tager forskellige priser

Når det kommer til din elregning er der ikke et enkelt trylleslag, der kan spare dig for tusinder af kroner om året. Det handler derimod om at samle alle de små bække til en stor å.

Du kan vælge at skifte elselskab for at spare på din elregning. Det kan give dig en lille besparelse, uden at du skal bekymre dig om at bruge mindre el derhjemme.

Spar på forbruget

Der, hvor mange virkelig oplever at kunne hente en besparelse på elregningen hjem, er ved at justere på deres eget personlige forbrug af strøm i hjemmet.

Her er hvad du konkret kan gøre:

  • Sørg for at slukke dine apparater helt (undgå standby)
  • Sluk for kontakterne til hvidevarerne når de ikke bruges
  • Fyld vaskemaskine og tørretumbler helt op
  • Brug de nye LED-pærer til belysning
  • Sluk lyset i alle de rum, du ikke er i
  • Læg låg på gryderne, når du laver mad
  • Tør tøjet udenfor i stedet for at bruge tørretumbleren

Vælg variable elpriser

Måske er du en af dem, der har det fint med at bruge de mere elkrævende hvidevarer, som vaskemaskinen og tørretumbleren, på de tidspunkter af døgnet, hvor elpriserne ikke er så høje.

I så fald bør du overveje at vælge variable elpriser istedet for faste elpriser.

Med variable elpriser kan du nemlig hente betydelige besparelser ved at sørge for at bruge strømmen på de tidspunkter af døgnet, hvor efterspørgslen generelt er lav – og dermed også prisen.

Faste priser svinger ikke, men er generelt sat lidt højere.

Hvornår strøm med variable priser er billigst på døgnet varierer typisk fra selskab til selskab. Derfor vil vi anbefale dig at kontakte dit elselskab, og høre dem til hvornår de tilbyder billig el. 

Kan du nøjes med at bruge de eltunge apparater i de tidsintervaller, du får oplyst, så har du her en oplagt mulighed for også at spare.

Velkommen (Få 400 kr. rabat på første elregning)

Træt af høje elpriser? Se hvor meget du kan spare med Velkommen’s prisberegner og få 400 kr. rabat på første elregning.