Faldt du også ned af stolen, da du kastede et blik på din sidste elregning? Danskerne er lige nu ofre for stigende elpriser – og hvis der er noget, som kan sætte en privatøkonomi under pres, så er det stigende priser på forbrug.
Heldigvis er der mange af os, der allerede nu ved hvordan vi sparer på elregningen. Mange års bevidstliggørelse om klimakrisen har tjent dét formål. Men nu er økonomien lige pludselig blevet et ekstra stærkt incitament til at spare yderligere på strømmen. Det lægger op til, at vi skal tænke ekstra kreativt i fremtiden, når vi gerne vil bringe elregningen yderligere ned.
Formålet med artiklen her er at hjælpe dig til lavere elregninger – for lavere elregninger betyder nemlig mere plads til de sjove ting i din økonomi. Her får du 5 af de mere kreative tips til elregninger, der er til at sluge.
Det første tip centrerer sig om hvidevarerne. Det kommer vel ikke som en overraskelse, at det er de store, hårde hvidevarer, der er de største strømslugere i de danske hjem. Og derfor er det vigtigt at se på hvilke vaner vi har, når vi benytter disse.
En smartere måde at bruge vaskemaskinen på, for eksempel, er ved at vaske tøjet i koldt vand i stedet for varmt vand. Det kolde vand egner sig nemlig fint til at rengøre de fleste pletter væk fra dit tøj. Det tager græs-mærkerne fra børnenes bukser, og det fjerner også fint make-up-pletter fra hendes sweatre. Og faktisk er koldt vand også det mest skånsomme for dit tøj i længden – det vil holde længere, hvis du blot bruger koldtvandsprogrammerne til det.
En vaskemaskine er ikke tilsluttet varmt vand, og den skal derfor selv varme det kolde vand op ved hjælp af elektricitet, inden den bruger det i vask. Og denne opvarmning af vandet er faktisk dét, som langt det meste af vaskemaskinens strømforbrug går til. Du kan derfor næsten (men også kun næsten) spare hele vaskemaskinens forbrug væk, hvis du blot sørger for at vaske tøjet i koldt (eller koldere) vand.
Alle opvaskemaskiner kommer med denne funktion – indbygget varmetørring, der fordamper vandet fra din service. Slå den fra, hvis du kan!
Varmetørringen har uden tvivl en psykologisk effekt på de fleste forbrugere. Når man åbner opvaskemaskinen, og nærmest brænder sig på servicen, så fortæller det os, at det er helt rent. Men det er altså ikke eftervarmen, der har gjort servicen ren – og den er slet ikke nødvendig.
I virkeligheden bruger opvaskemaskinens eftervarme betydelige mængder af energi, og strømregningen ville have godt af, at denne funktion slukkes på maskinen. Åbn i stedet maskinen, når den er færdig med at vaske, og lad servicen tørre i almindelig stuetemperatur i stedet. Du kan slå to fluer med ét smæk, og koble tørringen af servicen sammen med en daglig udluftning. På denne måde undgår du også, at fugten fra opvaskeren spreder sig i dit hjem.
Her er et tip, som mange måske selv har tænkt, men ikke ført ud i livet. Ovnens eftervarme er nemlig alt for ofte gratis energi, der blot går til spilde. Du kan udnytte eftervarmen til at bage indholdet i ovnen helt færdigt. Sluk blot ovnen lidt før tid, og lad maden bage færdigt på eftervarmen. Du kan i øvrigt også slukke for temperaturen, men lade møllen køre i ovnen, for fortsat at lade den varme luft cirkulere.
Et smart alternativ til den store ovn i komfuret er mikroovnen, når det blot er mindre madvarer, der skal opvarmes. Mindre bruger mindre energi, og så er mikroovnen også hurtigere til at blive færdig med opgaven end en almindelig ovn. Sørg derfor for at udlicitere så mange opvarmningsopgaver som muligt til mikroovnen. Det skaber underværker for din elregning.
Fantom-energi er den energi, som dine apparater bruger efter de er slukkede. For slukket betyder nemlig ikke lukket fuldstændig ned i elektronikkens verden. De fleste af os ved det godt, men de færreste har implementeret de nødvendige vaner, der skal gøre forskellen.
Højttaleren har ikke brug for strøm konstant – kun når den spiller. Det samme hælder Tv’et, computeren, mobiltelefonen i opladeren, samt vaskemaskinen, opvaskeren og tørretumbleren. Mikroovnen skal heller ikke bruge energi til at holde sig slukket, og det samme gælder din blender, kaffemaskinen, printeren, værktøjet i garagen, spillekonsollerne… you name it.
Jo, der er mange ting, man skal gå og slukke for hele tiden, hvis man gerne vil undgå at bruge fantom-strøm. Til gengæld kan denne indsats altså virkelig betale sig – også selvom man synes, at man har gjort en indsats for at indkøbe økonomiske hvidevarer. Og hvis du ikke hører til dem, der gider at gå og slukke hele tiden, så kan du automatisere processen med tidsindstillede kontakter til dit hjem. Sæt dem til at slukke for sig selv om natten – og så har du allerede sparet halvdelen af udgifterne til fantom-energi på din næste elregning.
Selvfølgelig giver et lavt forbrug ikke en god økonomi, hvis varens pris i forvejen er for dyr. Derfor kan det også være en god idé at se sig om efter de billige el leverandører derude.
Mens en stor del af elregningen blot går til afgifter og skatter, som ikke kan rokkes ved, så er prisen, som de forskellige leverandører tager for selve strømmen, meget forskellig. Derfor kan der altså også være betydelige summer at spare på denne front, hvis du blot vælger smart.
En anden måske mere kreativ ting, som du kan gøre for at gavne din elregning, er at sørge for at udnytte de gode tilbud, som mange el leverandører giver. Særligt introduktionstilbuddene kan ofte være fordelagtige. Her kan du fx få del i ekstra produkter, som leverandøren sender til dig uden beregning. Måske får du også de første tre måneder til halv pris. Du skal selvfølgelig altid sørge for at læse alt det, der står med småt, når du indgår en ny aftale med en given el leverandør.
Vi håber, at du kunne bruge disse tips til lavere elregninger. Hvis du selv sidder med nogle flere tips af den kreative slags, så send dem ind til os!
Betaler du for meget for din strøm? Det kan tjenestetorvet hurtigt fortælle dig. Via deres tjeneste kan du nemt sammenligne elselskaber.
Spar lige nu 400 kr. på første regning ved at skifte til Velkommen strøm. Velkommen tilbyder strøm til fair priser.